Hvem er Knut?

I år hørte jeg for første gang begrepet «20. dag Knut danses jula ut». Dette betyr at man skal rydde ut jula 20 dager etter julaften, og det var Maria (mamman til Calle) som introduserte dette for oss. Siden hun er svensk tenkte jeg at dette var en svensk tradisjon, men jeg ble også litt nysgjerrig på denne Knut. Hvem er han, hvorfor danser han, og hva har han med julen å gjøre?

Takk og lov for internett! Her er hva jeg fant ut om Knut:

Fra diverse steder, bla svensk wikipedia:

13. januar, eller tyvende juledag, er det endelig punktum for julen. Alt som har med julen å gjøre skal nå pakkes bort, også julenekene utendørs. I Sverige har Knut navnedag den 13. januar og der heter det seg at på «Tjugondag Knut dansas julen ut». Dagen kalles også St. Knut, og i Norge har man begrepet: «Tjuende dag Knut jages julen ut».

Noen steder i Norge ble julen bokstavelig talt jaget ut – med bjerkeris. Man gikk da fra rom til rom, det ble slått med riset i hver krok, og julen ble til slutt jaget ut gjennom døren. Tyvende dag jul var den absolutt siste dagen for et etterjulsgilde med de siste restene av julemat og -drikke. Primstaven er merket med blant annet en feiekost og et drikkehorn som er snudd på hodet for denne dagen. Feiekosten er til å feie ut julen med, og det oppnedvendte drikkehornet viser at juleølet skulle være drukket opp til denne datoen.

I Norge har Gisle (og Gislaug) navnedag 13. januar, og tyvende dag jul ble allerede på 1200-tallet omtalt som Gisladag.

Så – da vet dere det! :-) Her er noen flere julebilder fra oss:

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsliv med stikkord . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *